Cultuur & historie

We beginnen uiteraard dichtbij: Museum STAAL 

STAring in ALmen

Ontdek de Achterhoek bij Museum STAAL

Als bezoeker van Museum STAAL beleef je het landschap, de geschiedenis en de cultuur van de Achterhoek. Verleden en heden zijn op een verrassende manier met elkaar verbonden. Museum STAAL is helemaal van nu.

Meer informatie over ons mooie dorp vindt u op: Almen-info.nl

Omgeving:

In de historische steden Lochem en Zutphen valt genoeg cultuur te beleven, denk aan het Stedelijk- en Henriëtte Polakmuseum waar u de 100 jaar oude kunstgeschiedenis van Zutphen kunt bewonderen. Ook in de dorpen Gorssel en Vorden is er een groot cultureel aanbod, kijk eens bij de traditionele touwslagerij in Gorssel of fiets langs de 8 kastelen in en rondom Vorden. In Hanze stad Deventer wordt ieder jaar de bekende boekenbeurs gehouden, met meer dan 900 boekenkramen aan de IJsselkade en in de historische binnenstad.

Museum More

“MORE” is gevestigd in Gorssel en is ontworpen door de bekende museumarchitect Hans van Heeswijk. Van Heeswijk was ook verantwoordelijk voor de verbouwing van de Hermitage te Amsterdam en het Mauritshuis te Den Haag. Het voormalige gemeentehuis in Gorssel was het startpunt van Van Heeswijks ontwerp. Inmiddels heeft “MORE” ook een tweede museum geopend in Ruurlo.

Adres Museum More in Ruurlo

Vordenseweg 2
7261 LZ  Ruurlo

Adres Museum More in Gorssel 

Hoofdstraat 28
7213 CW Gorssel

Toorops

Toorops “Zelfportret met bontkraag” is een prachtig voorbeeld van de manier waarop modern realistische kunstenaars de zichtbare werkelijkheid kunnen benaderen. Ze kijken scherp en dwingen ons om ook scherp te kijken.

Museum MORE toont een selectie van ruim 200 werken uit zijn collectie van Nederlandse realisten van de afgelopen 100 jaar. Van Jan Mankes tot Carel Willink en van Co Westerik tot Philip Akkerman. Veel van deze kunstenaars bouwen voort op een traditie van zorgvuldige ambachtelijkheid en technische perfectie, maar elk van hen doet dat op een geheel eigen manier. Ieder creëert een eigen werkelijkheid, soms zelfs een werkelijkheid die niet van deze wereld lijkt.

Het Lalique Museum

Het Lalique Museum is gevestigd in het hart van het historische centrum van Doesburg, vlakbij Arnhem. Het Lalique Museum is gewijd aan de wereldberoemde franse juwelen- en glaskunstenaar René Lalique (1860-1945). Naast de vaste collectie zijn in het Lalique Museum met regelmaat tentoonstellingen te zien, waarbij naast werk van Lalique tevens werk van tijdgenoten uit de art deco en art nouveau periode te bewonderen is. 

Contact
Telefoon 0313 471410, info@laliquemuseum.nl

Adres Lalique Museum

Gasthuisstraat 1 
6981 CP  Doesburg